Nachtelijk zweten

 

Word jij wel eens badend in het zweet wakker? 

Je schrikt wakker en bent keihard aan het zweten. Het is ongemakkelijk, vervelend, niet lekker, je voelt je niet fris en je wilt gewoon slapen! 

Overmatig zweten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een uiting van problemen met de ademhaling, of angst/paniek gevoel, overbelasting. Het kan ook komen doordat je hormonen uit balans zijn doordat je in de overgang bent of door overgewicht. 

Zweten is een taak van ons onbewuste zenuwstelsel. Het lichaam vertelt je hoe het met je gaat. Je lichaam geeft aan dat er een probleem is. Wanneer dit griep en koorts is weet je meestal wel wat het probleem is, maar het kan ook zijn dat je zenuwachtig bent of dat je overbelast bent. Heb je het lekker druk, maar vergeet je soms om ook even uit te staan? Dit kan je heel lang volhouden, maar als dit te lang duurt gaat je lichaam signalen geven. Wanneer je hiernaar luistert zal je dus minder gaan zweten, maar vaak is het lastig om bij je zelf te achterhalen wat het probleem is. Je kan je er ook voor schamen waardoor je het niet bespreekbaar maakt en ook geen hulp kan krijgen. 

Wat tips om ervoor te zorgen dat het zweten verminderd: 

  • Zorg voor balans tussen activiteit en ontspanning
  • Ademhalingsoefeningen
  • Verminderen van overgewicht
  • Dorstig overdag? Zorg er dan voor dat je drinkt in plaats van het negeren. Zo voorkom je dat je in de avond overmatig gaat drinken. 

Lukt het je niet zelf om de klachten te verminderen? Let me know, ik help je graag! Ook als je hormonen van slag zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen